Tre av elevene ved min malerskole, her i mitt atelier/galleri i Tunemyrsgatan 13 i Bengtsfors

MIN MALESKOLE ER FOR BÅDE NYBEGYNNERE OG VIDEREKOMNE

Min mann Roald Danielsen og jeg er et kunstnerpar. Han skriver dikt og noveller og har forfattet flere bøker. Han begynte å skrive omtrent da jeg begynte å male. Det er en god stund siden og han syntes jeg ble så flink med penselen at jeg burde undervise andre i malerkunsten.

Selv har jeg hatt flere dyktige lærere. Det begynte med en marinemaler. Så ble det to professorer som frigjorde meg fra det naturalistiske og bundet til korrekte former. Jeg lærte å tenke og male abstrakt. Naturalistisk som seilskuter og kystlandskaper elsker jeg fremdeles, også andre figurative objekter som mennesker og dyr. Men når jeg vil opp i litt i høyden, spiller jeg jazz i atelieret og kaster meg over et stort lerret med bred pensel for å skape nok et abstrakt eventyr. Mannen min mener at jeg sprer meg litt for mye. Men da svarer jeg at det er slik jeg vil ha det - og slik blir det. Dermed har jeg litt av hvert jeg kan lære fra meg til mine elever. Husk dessuten at lek med farger og former kurerer stress såvel som kjedsomhet.

Nå driver jeg en malerskole på tirsdager og torsdager her i Bengtsfors hvor vi bor. Min mann har bygget et 40 m2 maritimt galleri i hagen hvor en diger seilskutemodell henger i taket og stort sett bare maritim kunst på veggene. Her er vi på tirsdagene, mens torsdagene er vi i nabobygda Långed (uttales Lång-ed) der vi har åpnet et større galleri som også er for utstilling av andre kunstneres verk. Min mann er ganske kreativ han også etter mange år i reklamebransjen og har gitt denne bygda et edlere navn, nemlig "Kulturgatan Långed". Dette fordi det er ganske tett med gallerier og kunstnere med sine atelier rundt den velrenommerte Stenebyskolan med over 200 kunststudenter.

Av og til arrangerer jeg en maledag da hvem som helst kan komme og prøve seg. Da koster det ingen ting. Men maleskolen koster 50 kroner per time og varer 3 timer hver gang, fra kl. 12 til 15. Jeg har plass til seks elever samtidig og i skrivende stund er det et par plasser ledig. Blir det for mange, setter jeg opp et kveldskurs for dem det passer for (også tirsdag og/eller torsdag). Mine elever er av begge kjønn og både unge og gamle. De kan komme når det passer og betaler for hver gang. Jeg prøver å gi individuell undervisning og alle kan i prinsippet male hvilket motiv de vil.

En gang i året arrangeres en utstilling av mine elevers arbeid. Da plukker vi ut deres beste verk og helst bilder som de har laget selv uten for mye innblanding fra min side. For bilder der jeg som lærer har hjulpet til for å få bildet bra, gjelder en uskreven etisk regel om at bildet ikke kan ikke selges uten at kunden får vite at dette er et elevarbeid med hjelp fra lærer. Kunden kan få høre dette senere og vil føle seg snytt for denne viktige opplysning.

Malerskolen drives hele året, men planlegger sommerlige intensive ukeskurs i tegning og andre viktige kunstpregede ferdigheter. Som i så fall presenteres under "Nyheter".

TA KONTAKT DERSOM DU VIL PRØVE DEG SOM KUNSTMALER